"Декілька постів про подружжя" (публікація 2)

"Декілька постів про подружжя" (публікація 2)
Січень 25 14:52 2017 коментарів 1948 переглядів

Важливість таїнства подружжя (Новий Завіт: Кана Галилейська)

Отже, чоловік та жінка рівні між собою як люди (створені на Божий образ), та з «початку» вони відрізняються (бо створені чоловіком і жінкою), і саме це дає їм можливість поєднатися настільки близько, що вони стають одним тілом.


Важливим елементом піднесення гідності та важливості Таїнства Подружжя відбувається є перебування серед людей Господа нашого Ісуса Христа. Фактично Ісус Христос підніс подружжя до гідності Таїнства.


Яким чином це сталося? Важливою подією для піднесення Подружжя до гідності Таїнства було весілля в Кані Галилейській. На це весілля був запрошений сам Господь Бог наш Ісус Христос та Його мати – Марія. «Третього ж дня весілля відбувалося в Кані Галилейській, і була там мати Ісусова. Отож запрошено на те весілля й Ісуса та його учнів» (Йо 2, 1-2). Ця подія в Кані Галилейській показує нам, що Господь благословляє подружжя, Господь той, хто єднає двох людей, щоб стали одним тілом, єднає у радості й любові. Цей уривок з Євангелія, який можете почитати у євангелиста Йоана 2-й розділ, демонструє важливість присутності Бога у моменті вирішення нареченого і нареченої стати чоловіком і жінкою. Тому тим хто хоче бути одруженим, хто має серйозний намір і дозрів до розуміння відповідальності цього рішення треба пройти обряд вінчання де сам Господь благословляє, де двоє подругів запрошують Бога бути присутнім у цьому Таїнстві.


Проте Таїнство Подружжя – це запрошення Ісуса Христа не лише на весілля, але й на все життя. Чому це так важливо, щоб Бог був присутній у подружжі, у сім’ї? Фактично бажання одружитися, пов’язати себе один з одним на все життя, приймають рішення абсолютно різні люди. Двоє людей, які дуже часто мають різні характери, виховувалися в різних середовищах, в різних сім’ях, в різних традиціях, які мали свої захоплення зацікавлення, словом двоє різних людей (адже немає однакових) прийняли рішення одружитися. Кожна людина має свої недосконалості. І ці недосконалості також проявляються і в подружньому житті. Часто трапляються ситуації, які чоловік і жінка не можуть самотужки вирішити. Тому важливо постійно, щодня запрошувати Бога у своє подружнє життя, молитися і просити Його, щоб допомагав пройти цей земний шлях разом.


Повертаючись до весілля в Кані Галилейській можемо чітко побачити цю допомогу Бога для подружжя. На цьому весіллі трапилася дуже неприємна ситуація: забракло вина. В традиції ізраїльського народу було великою ганьбою для молодих, коли на весіллі бракувало вина. «Коли ж не вистачило вина, мати Ісусова й каже до нього: «Вина в них нема» (Йо 2, 3). Трапилася безвихідна ситуація, криза фактично вже на самому початку подружнього життя. Марія заступається за молодят і звертається до свого Сина, щоб допоміг їм. І Господь допомагає, перемінюючи воду на вино. Скільки таких ситуацій є у подружньому житті, коли подругам важко знайти правильне рішення. Ця подія нам чітко показує важливість запрошення Бога у своє подружнє життя. До речі, це перше чудо, яке зробив Христос бувши на землі, перемінивши воду на вино.

 

Коптська ікона: cirota.ru з coptichymns.net

  Читайте також: