Презентація книги «Філософія дару» Дем’яна Федороки

Презентація книги «Філософія дару» Дем’яна Федороки
Травень 19 09:33 2017 коментарів 1818 переглядів

Сьогодні, 18 травня 2017 р.Б., о 19:00 в Київському центрі УКУ відбулась презентація книги Дам'яна Федорика "Філософія дару", у якій взяли участь семінаристи КТДС разом з префектом з навчальної частини о. Романом Островським.

Дам’ян Федорика – сучасний американський і український філософ персоналіст. Здобував освіту в університетах Лювена (Бельгія), Фордгама (США) та Зальцбурга (Австрія). Професор Федорика викладав філософію в Коледжі «AveMaria» (Іпсиланті, Мічіґан) та Францисканському університеті Стюбенвіля (Огайо), а від 1985 до 1992 р. був президентом Коледжу Christendom у Фронт-Роял (Вірджинія). Серед зацікавлень Дам’яна Федорики – персоналістська антропологія, фундаментальна і прикладна етика, зокрема питання сексуальної моралі, аборту й евтаназії, а також феноменологія дару та її роль у суспільних науках.

 Захід відбувався за наступною програмою:

1. Відкриття – Орися Біла, к.ф.н., зав кафедри філософії УКУ.

2. «Антропологія Дам’яна Федорики в дискусії з поглядами Карла Маркса та Мартіна Гайдеґґера» – провів Олексій Панич, доктор філософських наук, професор, провідний науковий працівник видавництва «Дух і літера» (Київ), перекладач.

3. «Філософія дару – ключ до світобачення та міжособових стосунків» – говорив Петро Гусак, Ph.D., доцент кафедри філософії УКУ.

4. «Гідність людини і поняття належної відповіді у філософії Дам’яна Федорики» – висвітлив Юрій Підлісний, Ph.D., керівник програми «Етика-Політика-Економіка» УКУ.

"Філософія дару" – збірник есеїв, більшість із яких уперше публікується українською мовою, знаменує собою кульмінацію творчої спадщини оригінального українського й американського феноменолога Дам'яна Федорики. Три тісно пов'язані між собою розділи демонструють, як питання, проблеми та дилеми, що стосуються природи людини і суспільства, можуть вирішуватися з перспективи філософії дару. На сторінках збірника складні поняття і розрізнення майстерно поєднані зі сміливими й оригінальними ідеями, що покликані втягнути читачів в діалог та стимулювати до роздумів. Це видання є підготоване у співпраці Міжнародного інституту етики та проблем сучасності і кафедри філософії УКУ для читачів, які цікавляться етичною проблематикою.

Дякуємо організаторам за можливість побувати на такому пізнавальному заході та отримати цінний "Філософський Дар".

 

бр. Михайло Баранець, ІІІ курс, КТДС.