Семінаристи взяли участь у прощі Харків-Покотилівка

Семінаристи взяли участь у прощі Харків-Покотилівка
Жовтень 16 13:08 2018 коментарів 1626 переглядів

Цими вихідними, 13-14 жовтня 2018 р. Б., брати Київської Трьохсвятительської духовної семінарії спільно з семінаристами Львівської та Івано-Франківської духовних семінарій мали нагоду йти вже третьою пішою прощею від собору св. Миколая Чудотворця (УГКЦ) що в Харкові до с. Покотилівки, а саме до монастиря отців-василіан (ЧСВВ). Також участь у цьогорічній прощі брали різні спільноти і громади Харківського екзархату.

Почалось все зі спільної Божественної Літургії, що відбулася в Катедральному соборі св. Миколая Чудотворця. Прочани поділились на групи, проща вирушила і розпочалася молитвою Вервиці та розважаннями. Перша зупинка була в сестер св. Йосифа ОПДМ. Вірні мали нагоду приступити до мощей блаженних преподобномучениць Олімпії та Лаврентії, що знаходяться в монастирі. Сестри приготували невеличкий почастунок для прочан. Після короткої перерви паломники продовжили молитовний похід, о. Микола Микосовський проводив науку, прочани співали пісень. Також під час прощі можна було приступити до Сповіді, або порозважати разом з отцем на духовні теми.

Друга зупинка відбулась на території, де тимчасово проживають внутрішні переселенці. Там усі вірні разом із переселенцями мали змогу помолитись Молебень до Пресвятої Богородиці за мир в Україні.

Наступною нашою зупинкою був уже Свято-Покровський Монастир оо. Василіан, де нас зустрів з привітальним словом ігумен о. Йосиф Щур (ЧСВВ) зі своєю братією та протоігумен о. Йоан Школик (ЧСВВ). Відтак розпочали Вечірню з Литією, на яку приїхав архиєпископ Ігор Ісіченко УАПЦ(о).

Вечірню, як і Утреню, спільно співали брати-семінаристи та монахи. Згодом була смачна вечеря, а відтак почались нічні чування, які підготували отці та семінаристи. Чування поєднали в собі молитву, розважання та науки братів-семінаристів, які ділились своїми знаннями, розважали та проводили екзегезу Святого Письма, а також ділились своїми духовними знаннями щодо молитви.

Незважаючи на короткий сон, всі зранку були дуже бадьорі. Після Утрені парафіяни та прочани вийшли зустрічати з короваєм владику Василія (Тучапця), екзарха Харківського, а після відбулась Архиєрейська Літургія, після якої владика зі словами подяки звернувся до всіх, хто організовував та брав участь у прощі. Також він зазначив, що цього року йшли більше 120 людей, наймолодшим учасником прощі був Максимко віком 1,5 року. А закінчилось все дійство тим, що прочани разом із місцевою парафією мали змогу спільно відпочити на святковому концерті і смачному частуванні, які були присвячені храмовому празнику святу Покрови Пресвятої Богородиці.

Від Київської семінарії у прощі брали участь: бр. Олег Мокрик (IV курс), бр. Гліб Улішак (ІІ курс), бр. Андрій Тимчук (І курс). А також випускник семінарії - диякон Дмитро Кудін.

бр. Гліб Улішак, ІІ курс